Succesvol straatproject met VVE en gemeente

Plaats: Amsterdam
Jaar: 2016
Oppervlakte: 1097 m2
Opdracht: Voor VVE plantenbakken beplanten en trottoir inrichten

De bewoners van een luxe, door Roberto Meyer (MVSA architects) ontworpen appartementencomplex wilden af van de hinder van geparkeerde auto’s voor het pand. Zij vroegen Van Haneghem om een ontwerp voor het stuk straat. Het ontwerp zou moeten aansluiten bij de stijl van het complex én bij de al bestaande geïntegreerde plantenbakken. Over het algemeen geeft de gemeente Amsterdam geen toestemming voor herinrichting van straten. Uitdaging was dus een ontwerp te maken dat de gemeente dusdanig als een verbetering zou zien dat ze toch akkoord zou gaan. En zo geschiedde.

Passend ontwerp

Bij het ontwerp voor deze openbare ruimte hielden we rekening met het materiaal van de al bestaande plantenbakken. We kozen voor op kleur gecoate RVS plantenbakken, passend bij de kleur van de gevels. Vanwege het ongelijke trottoir zetten we RVS stelpoten onder de bakken om ze waterpas te maken. Bovendien voorzagen we de bakken van interne hijsogen om ze te kunnen verplaatsen in geval van calamiteiten. Om de strenge lijn van de langwerpige bakken te doorbreken kozen we bij de entree voor twee sierlijk gevormde dieprode Domani potten die als echte eyecatchers mooi aftekenen tegen de voorgevel.

Stijlvolle beplanting

De potten vulden we met open, etage-achtige overhangende heesters met schermvormige bloemen en een fraaie herfstkleuring. Ook zonder blad hebben deze heesters een prachtige vorm. Deze beplanting accentueert de entree en brengt de nodige intimiteit.
De VVE gaf aan met de beplanting ook de privacy van de bewoners te willen verhogen, zonder het uitzicht weg te nemen. Voor deze tuininrichting kozen we daarom samen met de VVE voor hoog siergras; een unieke en natuurlijke beplanting met een zacht wuivend effect. Van binnenuit geeft het een klein beetje doorkijk terwijl het toch voor veel privacy zorgt.

Samenwerking gemeente

De gemeente ging overstag. Na goedkeuring van het ontwerp was de gemeente bereid om mee te werken en mocht de VVE de plannen uitvoeren. De opdrachtgever: ‘Een mooi resultaat dat tot stand kon komen dankzij de prettige samenwerking tussen ons, Van Haneghem en de gemeente Amsterdam.’

De mooiste straat van de stad?

De eerste stap zet u door ons via onderstaande knop uw wensen te laten weten. U ontvangt dan van ons bericht over de mogelijkheden.

[maxbutton id=”3″ url=”https://www.vanhaneghem.nl/projectaanvraag/” ]