Terug naar overzicht

Besloten tuin met uniek uitzicht

Bloemendaal
2015
1550 m2

Tuininrichting met uniek uitzicht over monumentaal landschap

Op één van de mooist denkbare plekjes in Bloemendaal heeft onze opdrachtgever in 2014 deze bijzondere woning (ontworpen door Hofman Dujardin Architecten) laten bouwen. De woning heeft een prachtig uitzicht over een monumentaal landschap.
Ons is gevraagd om hier een prachtige aansluitende tuin voor te ontwerpen en aan te leggen.

Uitwerking van het tuinontwerp en de tuininrichting

De aanwezige bomen in de tuin zorgden voor een donkere uitstraling. In overleg met de opdrachtgever is gekozen om de bomen op te kronen/snoeien, waardoor wij geslaagd zijn om een goede lichtinval te krijgen. De opdrachtgever had de wens om binnen het tuinontwerp ook rekening te houden met de privacy, gezien de grote raampartijen die de woning heeft. We hebben daarom gekozen voor een natuurlijk los groeiende groenblijvende samengestelde beplanting.

De scheiding tussen het monumentale landschap en de tuin is vervangen door een opening (coulisse). In deze opening zijn losjes wat transparante heesters geplaatst, deze zorgen er voor dat het schitterende uitzicht vanuit de tuin behouden is gebleven en tegelijkertijd  privacy biedt ten opzichte van eventuele passanten.

De opdrachtgever heeft de wens uitgesproken om achterin de tuin een plek te laten creëren om lekker van de zon te genieten. We hebben een bank ontwikkeld van massief gestort architectonisch beton met een openhaard/tafel. De bank heeft afgeronde hoeken die terugkomen in de architectuur van de woning en, niet onbelangrijk, het geheel aaibaar maken.

Om een optimale lichtinval te creëren in de studeerruimte hebben wij de glooiing van de tuin aangepast. De ontstane ‘kuil’ met daarin beton blokken, die als pianotoetsen door het talud steken, zorgen ervoor dat je nieuwsgierig wordt en nodigen uit om een rondje om het huis te lopen. Dit maakt de tuin attractief en spannend.

Voor de paden en het parkeergedeelte is een natuurlijke gestabiliseerde half verharding toegepast die minimaal gevoelig is voor groene aanslag en mooi opgaat in de natuurlijke omgeving.

Uw eigen project op maat

Wilt u het karakter van uw tuin laten omzetten in een luxe tuininrichting? Van Haneghem is gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van unieke tuinen. U kunt hier onze andere projecten bekijken.